2012. december 29., szombat

Bagoly-táska

Most már megmutathatom :)


Meg kell mondjam, varrós pályafutásom (ami nem tekinthető túl jelentősnek) eddigi legtudományosabb műve, bármily hülyén néz is ki :)

Egy sor olyan dolgot csináltam, amit nem szoktam: rátét, bélés, zipzár, zsebek...




A címzettnek úgy érzem, tetszik :)
Nem utolsó sorban pedig teljes mértékben újrahasznosítás, a vasalható közbélésen kívül nem vettem hozzá semmit!

Az alap táska ötletet innen vettem, ezt egészítettem ki a zsebekkel, a záródással, és az állítható pánttal.

2012. december 9., vasárnap

Az én mézeskalács receptem

amit már vagy húsz éve alkalmazok szűkebb és tágabb környezetem legnagyobb megelégedésére, így szól:

Karácsonyi mézeskalács

Keverj össze 25 dkg finom lisztet
                     10 dkg porcukorral
                     1 kávéskanál őrölt fahéjjal
                     6 szem apróra tört szegfűszeggel
                     és 1 kávéskanál szódabikarbónával.
Morzsolj bele 1 evőkanál margarint, üss bele 1 tojást, önts bele 10 dkg langyos mézet.
Jól gyúrd össze, míg egy cipóba össze nem áll. Ha nagyon ragad, lisztet lehet még hozzátenni.
Kicsit rakd félre pihenni.
Hintsd meg a nyújtódeszkát liszttel, tégy rá ökölnyi tésztát, nyújtsd ki hurkapálca vastagságúra, s szaggasd ki különböző formára.
A kivágott tésztát tedd egy megfordított, vékonyan margarinozott tepsire, és közepes lángnál süsd barnára.

Díszítés.
Verj fel egy tojásfehérjét kemény habbá, és keverj bele lassan, folyamatos keverés közben 10 dkg szitált porcukrot. Tedd nejlonzacskóba és vágj az egyik sarkára gyufaszálnyi lyukat, ezzel lehet a kalácsokra rajzolni.

Saját tapasztalataim az ügyben:
Mindig ragad, kell bele még liszt, talán 20 év múlva eszembe jut megmérni, hogy mennyi, és átírni a receptet :)
Nem szabad közel rakni egymáshoz a figurákat, mert sütés közben megnőnek kissé.
Én 160 fokon hőlégkeverésen sütöm, egy adag kb. tíz perc, nagyon kell figyelni, nehogy megégjen, de azért szép barna legyen!
A recept által megadott mennyiség kb. 60-70 db, függ attól, hogy milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát, és mekkorák a figurák.
Én minimum 2, de inkább 3 adagot sütök, karácsony előtt és után is esszük, egy részét kifúrom, és a fát díszítjük vele és ajándékozok is belőle, mindig biztos siker!
A díszítőhab mennyiségét nem kell megduplázni, nagyon sokra elég. Célszerű előre megfontolni, hol nem lesz útban, mert hagyni kell száradni másnapig, hogy nyugodtan el lehessen dobozolni. (tavaly kipróbáltam a bolti, tubusos díszítőt, de szerintem drága, kevés, és nem jó ízű, maradok ennél, megéri azt a kis macerát.)
Természetesen azóta már van sütőlapom, de higgyétek el, ha nincs, tényleg tökéletesen megfelel a felfordított tepsi alja.

Ha valaki kipróbálja a receptemet, bízom benne, hogy nem fog csalódni!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...